Łany z lotu ptakaŁany z lotu ptakaŁany z lotu ptakaŁany z lotu ptakaNasza szkołaf_psplany_9a.jpegg_psplany_10a.jpegh_psplany_11a.jpegi_psplany_12a.jpegj_psplany_13a.jpegk_psplany_14a.jpegl_psplany_15a.jpegm_psplany_16a.jpegn_psplany_17a.jpego_psplany_18a.jpegp_psplany_19a.jpegr_IMG_3963_20a.jpegs_psplany_7a.jpegt_psplany_8a.jpegu_psplany_6a.jpeg

Eko-uczta u „Chrumasa”

W naszej szkole w dniach 09.05.2025r. i 12.05.2025r. odbyły się zajęcia dla klas I-V w ramach realizacji projektu Program dla Szkół - Eko-uczta u „Chrumasa” – warsztaty o zdrowym odżywianiu i ekologii.

 
Dzięki udziałowi w prelekcji i warsztatach uczniowie:
 a) zaznajomili się z ideą talerza zdrowego żywienia i jego praktycznym wymiarze w życiu człowieka; 
b) zdobyli praktyczną wiedzę o zdrowym odżywianiu i ekologii; 
c) lepiej będą kojarzyć produkty udostępniane w ramach Programu dla szkół; 
d) utrwalili pozytywne nawyki zdrowotne i proekologiczne; 
e) wiedzą skąd się bierze mleko i produkty mleczne (w cyklu od pola do stołu); 
f) poznali podstawowe produkty mleczne oraz owocowo-warzywne; 
g) wskazują na warzywa i owoce uprawiane w Polsce oraz zagranicą 
h) umiejętnie posegregują odpady żywności i opakowania do odpowiednio oznakowanych koszy; 
i) utrwalili zasady współpracy w grupie.
 
Po dawce wiedzy dotyczącej żywności uczniowie przystąpili do przygotowania zdrowej przekąski z owoców, warzyw i nabiału.