Nasza szkoła Nasza szkoła Nasza szkoła Nasza szkoła Nasza szkoła Nasza szkoła Nasza szkoła Łany z lotu ptaka Łany z lotu ptaka Łany z lotu ptaka Łany z lotu ptaka Nasza szkoła

Sprawozdanie z Venus Transit 2012

5 czerwca 2012 roku niebo nad Łanami zasnuwały gęste chmury, z których lały się strumienie deszczu. Członkowie Koła Astronomicznego działającego przy PSP w Łanach mieli niewyraźne miny. Od dłuższego  czasu szykowali się do obserwacji bardzo rzadkiego zjawiska na niebie – przejścia planety Wenus przed tarczą Słońca. Wydawało się, że pogoda pokrzyżuje plany. Mimo to nie stracili zapału i umówili się z nauczycielami na spotkanie o wschodzie Słońca. Warto było!

Ranek 6 czerwca był bardzo chłodny (tylko około 50 C), ale słoneczny. Już o 4:13 na miejscu spotkania wśród okolicznych pól,  na wzgórzu, nad doliną Odry pojawił się pierwszy obserwator Piotr Wczasek. O 5:30 było tam już kilkadziesiąt osób. Opiekunka koła, Pani Walburga Wegrzyk, przywiozła niezbędny sprzęt. Przydzieliła  zadania. Uczniowie podzieleni byli na sekcje, z których każda zajmowała się czymś ważnym dla całego przedsięwzięcia:

- sekcja ds. bezpieczeństwa w składzie: Steven Serzisko i Mateusz Kordula rozdawała ulotki informujące jak obserwować Słońce, aby nie uszkodzić wzroku;

- sekcja obecności w składzie: Patrycja Smarzoch i Wiktoria Janik spisywała uczestników spotkania;

- sekcja Układu Słonecznego: Klaudiusz Puszka, Grzegorz Janik oraz koledzy prezentowała aktualną mapę naszego układu planetarnego i obrazy planet w 3D;

- sekcję wiadomości o Wenus tworzyli: Damian Wieczorek z modelem orbit Ziemi i Wenus oraz Natalia Ficoń rozdająca ciekawostki o tej planecie;

sekcja planetarna w składzie: Kevin Serzisko i Krzysztof Mincer zachęcała do uczestnictwa w programie „Zostań łowcą planet”;

- sekcja biblioteczki astronomicznej – Piotr Wczasek i Piotr Spleśniały czuwała, aby nikt się nie nudził, proponując lekturę broszurek o badaniach kosmosu;

- sekcję teleskopów tworzyli: Thomas Gwóźdź, Tomasz Spleśniały i Patryk Długosz. Pracowali jak prawdziwi profesjonaliści. Metodą projekcji, korzystając z dwóch teleskopów, uzyskali obrazy Wenus na tarczy Słońca;

- sekcja ds. jednostki astronomicznej: Sandra Ksol, Karolina Schittko, Julia Masztalerz  zanotowała momenty kontaktu Wenus z brzegiem tarczy Słońca. Dane zostały za pomocą Internetu przesłane do międzynarodowego centrum obliczeniowego i posłużyły jak wiele innych, spływających z całego świata meldunków, do obliczenia jednostki astronomicznej, czyli odległości Ziemi od Słońca;

- sekcja kulinarna w składzie: Magda Przybyła, Julia Franica i Alicja Janik częstowała uczestników spotkania gorącymi napojami i smacznymi rogalikami;

- w sekcji certyfikatów wytrwale pracował Kamil Ignacy wypisując dla wszystkich poświadczenia uczestnictwa w tych niecodziennych obserwacjach.

Uczestnicy spotkania z wielkim zainteresowaniem obserwowali niebo. Każdy podchodził do teleskopów, aby zobaczyć obraz na ekranie lub spojrzeć na Słońce przez specjalnie zakupione w tym celu okulary z filtrem słonecznym – folią Badera.

W spotkaniu wzięło udział ponad 50 osób. Byli to uczniowie PSP w Łanach, ich rodzice, a także osoby zupełnie nie związane z naszą szkołą, jednak zaciekawione samym zjawiskiem astronomicznym, nawet z Kędzierzyna – Koźla.

W Polsce obserwacje przejścia Wenus na tle Słońca zorganizowało 58 placówek. W województwie opolskim były to: Dom Kultury w Graczach, Uniwersytet Opolski oraz Publiczna Szkoła Podstawowa w Łanach. Nie wszyscy mieli tyle szczęścia co my, nie wszędzie dopisała pogoda lub frekwencja. Szczegółowe informacje można znaleźć na stronie http://vt2012.astronomia.pl

Pomimo zimna nikt jednak nie narzekał! Kiedy o godzinie 7:00 spotkanie dobiegało końca, żegnaliśmy się w doskonałych humorach, jednocześnie umawiając się na kolejne przejście Wenus na tle Słońca już za niecałe 105 lat!!!

Walburga Węgrzyk